София – 100 години столица на българското кино

България, 2016, 60 мин

София – 100 години столица на българското кино

България, 2016, 60 мин

Относно филма

Режисьор:
Явор Веселинов

Оператор:
Росен Даскалов – Тичъра

Продуценти:
Галина Тонева и Кирил Кирилов

С участието на:
Борис Георгиев и Явор Веселинов

По идея на:
Жана Караиванова

„София – 100 години столица на българското кино“ е игрална хроника, разходка из емблематични български филми, документирали различните образи на града през времето.

Едно 8 годишно момче попада в запуснат, но приказен и мистериозен киносалон. Гледайки филм след филм, то започва да си представя, че е герой от тях – вижда апокалиптична София от А бяхме млади и Дневникът на един луд, размирна София от Тютюн, Немирната птица любов… Пред очите му се открива стара София от Любимец 13, Анкета, Бялата стая и София такава, каквато я познаваме сега – Цветът на хамелеона, Източни пиеси, Тилт…

В последните 100 години българското кино съхранява образа на града и неговата история. Много режисьори и оператори превръщат София в снимачна площадка на своите филми, за да й придадат неповторим чар, издигайки я в столица на духа и столица на седмото изкуство.

Киното е емоция, която се преживява по непосредствен и дълбоко личен начин. То придава магическо значение на места, които познаваме или не познаваме, така както никое друго изкуство не може да направи.

Прожекции на София – 100 години столица на българското кино