За фестивала

София Индипендънт Филм Фестивал е уникалният регионален форум, който представлява независимото кино в югоизточна Европа. Като такъв, той има потенциала да привлече зрители от съседни държави. В процес е на разработка на стратегия за привличане на нови партньори от региона, Балканите и Европейския съюз.

Независимото кино е артистичната съпротива срещу комерсиализацията на киното. Прага, Виена, Рим и Париж също имат своите фестивали за независимо кино.

Със своите две издания всяка година в Ню Йорк и София, Со Индипендънт Филм Фестивал е единственият фестивал в югоизточна Европа, който едновременно следи новите тенденции и запознава със съвременните течения в световното кино местните зрители  от България и региона.

Мисията на Со Индипендънт Филм Фестивал е да изгради културен мост между България и Америка, да подкрепи пренасянето на професионализъм и работа, да популяризира българската култура в САЩ и независимата американска култура в България.

София Индипендънт Филм Фестивал представя на българската публика награждавани американски и европейски филми, представя български независими пълнометражни и късометражни филми и спортни филми вече девет години. Гости и лектори на фестивала са били някои от най-големите и признати имена в световното кино. Фестивалът има богата програма от съпътстващи събития.

София Индипендът Филм Фестивал ви кани от 26 октомври до 3 ноември 2018 в София, където деветото издание на фестивала ще отпразнува най-доброто от независимото световно кино.