Дискусия:

„Ролята на жените в съвременното българско и световно кино и влиянието им върху употребата му като инструмент за културна дипломация“

София, Музей на София, 11-ти ноември 2017 г, 17:00

Инициатива на Културния институт и неговия директор, госпожа Людмила Димитрова

Това е първата инициатива, която адресира равенството между половете във филмовата индустрия и самата филмова индустрия като част от културната дипломация.

Българските жени режисьори ще бъдат представени с помощта на уникалния уебсайт, създаден от една от тях – режисьорката на документални филми Адела Пеева.

Това е първата двуезична платформа, която представя жените в киното, и нейната цел е да поддържа постоянно обновяван списък на жените създателки на филми и техните творби.

За да започнем диалог, създадохме колаборация между Културния институт и филмовия фестивал „София Индипендънт“; започнахме дискусии с кинотворци и жени в политиката за ситуацията, проблемите и решинията им, и за бъдещето. Решихме да направим анкета, за да потърсим отговори, като начало, от български кинотворци от София и цял свят.

Като начало, ще поискаме мнението на следните уважавани професионалисти:

  1. Людмила Димитрова – Културен институт
  2. Жана Караиванова – изпълнителен директор на Националния филмов център
  3. Адела Пеева – награждаван режисьор, създател на уебсайта „Women film 4. Directors in Bulgarian Cinema“
  4. Евгения Атанасова – режисьор и телевизионен журналист
  5. Надежда Славова – основател на фестивала за анимационно кино „Златен кукер“
  6. Изабела Ценкова – филмов продуцент от Ню Йорк
  7. Калина Иванов – награждаван с „Еми“ дизайнер, живеещ в Ню Йорк
  8. Шрути Гангули – филмов продуцент и режисьор
  9. София Зондерван-Билд – холандски филмов продуцент, живеещ в Ню Йорк

Привилегия е да бъдеш кинаджия, и много често не се замислям за това, че съм жена режисьор и продуцент, освен когато някой друг ми го напомни. И за съжаление, това напомняне е някаква форма на дискриминация – че съм по-малко способна от един мъж, когато трябва да се работи с голям бюджет, жанров проект или набирането на финанси за филм. Въпреки това, съм имала късмета да имам много приятели, включително и мъже, които ми се доверяват за моята искрен, упорит труд и характерна природа да довеждам всичко до край, и това са хората с които продължавам да работя.

Шрути Гангули,

филмов продуцент и режисьор