София Индипендънт Филм Фестивал е уникалният регионален форум, който представлява независимото кино в югоизточна Европа. Като такъв, той има потенциала да привлече зрители от съседни държави. В процеса е на разработка на стратегия за привличане на нови партньори от региона, Балканите и Европейския съюз.

Независимото кино е артистичната съпротива срещу комерсиализацията на киното. Прага, Виена, Рим и Париж също имат своите фестивали за независимо кино.

Със своите две издания всяка година в Ню Йорк и София, България, Со Индипендънт Филм Фестивал е единственият фестивал в югоизточна Европа, който едновременно новите течения в световното кино и запознава със съвременните течения в световното кино на местните зрители и най-новото в киното от България и региона на света.

Мисията на Со Индипендънт Филм Фестивал е да изгради културен мост между България и Америка, да подкрепи пренасянето на професионализъм и работа, да популяризира българската култура в САЩ и независимата американска култура в България.

София Индипендънт Филм Фестивал представя на българската публика награждавани американски и европейски филми, представя български независими пълнометражни и късометражни филми и спортни филми седем години. Гости и лектори на фестивала са били някои от най-големите и признати имена в световното кино. Фестивалът има богата програма от съпътстващи събития.

София Индипендът Филм Фестивал ви кани от 26 октомври до 5 ноември 2017 в София, където осмото издание на фестивала ще отпразвува най-доброто от независимото световно кино и ще даде място на иновация с едно уникално събитие – World/International VR Summit, създадено с идеята за цяло място за иновация.