Фондация "Америка за България" Столична Община - София - расте, но не старее
So Independent Ню Йорк 2014 - Заявка за участие

Филми, включени в програмата:

Статии/Новини:

So Independent Ню Йорк 2014 - Заявка за участие

Молим желаещите да участват в 10-тото юбилейно издание на фестивала да изпратят попълнената форма на адрес:drinov@soindependentfilmfest.comanna@soindependentfilmfest.com 


ИЗВЪНРЕДНИ ПРОЖЕКЦИИ

Поради технически проблем с кино "Одеон", So Independent ще направи две извънредни прожекции.
На 4 ноември от 20.30 ще бъде показан Ездачи на стихии / Storm Surfers и на 7 ноември от 21.00 - Думите / The Words.
Закупените билети за падналите прожекции на 25.10 и 2.11 са валидни!


СРЕЩА С ВЛАДИМИР ТОДОРОВ

На 2 ноември /събота / от 14.00 в Дом на киното, среща с художника  Владимир Тодоров, който ще представи последната си книга THE MOON ROCK.

 


Ездачи на стихии / Storm Surfers

Падналата прожекция в кино Одеон от 25ти октомври на 3D филма Ездачи на стихии / Storm Surfers, ще се проведе на 4ти ноември от 20:30ч.


Победителите от Конкурса за задкадров текст

 

Победителите от Конкурса за задкадров текст са:

За клип 1 - Антон Терзиев

За клип 2 - Стефан Николов


Имаме финалисти на Конкурса за задкадров текст!

Журито на Конкурса за задкадров текст с членове Надя Захариева (Фондация Америка за България), Геновева Димитрова (кинокритик) и Драгомир Шолев (кинорежисьор, председател) разгледа 55 текста и с единодушие определи 10 финалисти, от които да се излъчи победител.

Текстовете на финалистите ще бъдат записани в професионално студио от професионални артисти.
Победителите ще бъдат избрани от публиката на 27 октомври на церемонията в Дом на киното от 16.00 часа. Успех!


Официално откриване на So Independent

 

Официалното откриване на So Independent 2013 е само след 2 дни! 19.00, четвъртък, 24.10.2013 Синема Сити Парадайс център - "НЕБРАСКА", режисьор: Александър Пейн. А който си купи билета до довечера, ще е добре дошъл на официалното парти  след прожекцията на филма. Ще се радваме да преживеем прекрасните мигове на фестивала заедно!

 Екипа на So Independent

 


Акценти от So Independent

Четвъртото издание на фестивала за независимо американско кино So Idependent (София индипендънт филм фестивал) ще се открие на 24 октомври 2013 в София. За пореден път фестивалът ще ви предложи най-доброто от игралното, документалното и късометражно независимо американско кино. Тази година фестивалната селекция ще запознае български зрител с 40 изключителни филмови премиери, които ще бъдат показани в следните киносалони: току-що ремонтираното и обзаведено с най-съвременна апаратура филмотечно кино „Одеон”, "Дом на киното", кино „Люмиер”,  „Евро синема” и салоните на "Синема сити”.
Представяме ви пет заглавия от акцентите в тазгодишната селекция:


КОНКУРС ЗА АВТОРСКИ ТЕКСТ

Победителите от Конкурса за задкадров текст са:

За клип 1 - Антон Терзиев

За клип 2 - Стефан Николов

 

So Independent обявява КОНКУРС ЗА АВТОРСКИ ТЕКСТ ЗАД КАДЪР по двата рекламни клипа създадени за третото издание на фестивала през 2012г. с режисьор Драгомир Шолев, оператор Крум Родригес и художник Антонело Рубино. В конкурса могат да вземат участие всички без ограничение на пол, възраст и етническа принадлежност. Текстовете трябва да бъдат съобразени с дължината на клиповете и да не изискват участието на повече от двама актьори при тяхното озвучаване. Крайният срок за получаване на текстовете е до 24.00 часа на 18 октомври 2013г. на имейл адрес: contest@soindependentfilmfest.com  

ЖУРИТО: 
Победителите ще бъдат избрани от тричленно жури в състав: режисьорът Драгомир Шолев /председател/, кинокритикът Геновева Димитрова и Надя Захариева, програмен директор "Изкуства и култура" Фондация „Америка за България“. 

НАГРАДАТА: 
Избраните от журито два авторски текста ще бъдат озвучени и ще имат премиера на голям екран в рамките на фестивала /24.09-3.11. 2013/. Имената на авторите ще бъдат включени във финалните надписи наред с творческия екип, създал клиповете. Победителите ще получат VIP достъп до цялата програма и всички събития на фестивала.


Идва четвъртият So Independent

Четвъртият Фестивал на американското независимо кино So Independent ще се състои в София от 24 октомври до 3 ноември 2013 г. Очаква се филмите в програмата да са над 40 - игрални, документални и късометражни.

Повечето заглавия са показвани и награждавани на най-авторитетните форуми на независимото кино в САЩ: Сънданс на Робърт Редфорд (Sundance.org/Festival) и Трайбека на Робърт де Ниро (TribecaFilm.com/Festival).

Селекцията включва и отличени и скандални заглавия от Кан, Венеция, Ротердам и други световни фестивали в Европа, утвърдени автори и нови имена. От САЩ ще пристигнат гости, сред които и успели във филмовата индустрия българи. Те ще имат майсторски класове в София.


Съкровищата на So Independent

През последните три години So Independent доведе в София филми, повечето от които по друг начин едва ли биха стигнали до българските зрители.

Сред интересните и харесани заглавия бяха носителят на „Златен лъв” от Венеция „Някъде” (Somewhere) на София Копола със Стивън Дорф, номинираните за „Оскар” „Сеанси” (The Sessions) на Бен Люин с Джон Хоукс и Хелън Хънт и „Зверовeте на дивия юг” (Beasts of the Southern Wild) на Бен Зайтлин, „Албърт Нобс” на Родриго Гарсия с Глен Клоуз и Миа Васиковска, „Касапница” (Carnage) на Роман Полански с Джоди Фостър, Кейт Уинслет и Кристоф Валц, „Скандално” (Infamous) на Дъглас Макграт с Тоби Джоунс, Сигорни Уивър, Гуинет Полтроу и Сандра Бълок, „Полицейски участък Рампарт” (Rampart) на Орен Моверман с Уди Харелсън, Бен Фостър, Ане Хече, Стийв Бушеми, „Червена светлинa” (Red Lights) на Родриго Кортес с Робърт Де Ниро и Тоби Джоунс, „Безопасността не е гарантирана” (Safety Not Guaranteed) на Колин Тревороу, , „Ловецът” (The Hunter) на Даниъл Нетхайм с Уилям Дефо, „Дневникът на едно пиянде” (The Rum Diary) на Брус Робинсън с Джони Деп, „Една нощ” (Una Noche) на Люси Мълой и др.


Гости

Още при създаването на фестивала So Independent идеята и желанието на Жана Караиванова и на основния спонсор Фондация „Америка за България” беше да се формират възможности за принос в образованието и квалификацията на студенти и млади професионалисти в областта на киното. Така гостите от САЩ се ангажираха да изнасят лекции, да ръководят творчески ателиета и майсторски класове в специалната секция на фестивала „Со Академи” (So Academy).

През 2012 г. продуцентът Джъстин Сласа разказа за работата си за филма "Един до друг" и разговорите с Мартин Скорсезе, Джордж Лукас, Дейвид Финчър, Кристофър Нолан, Дейвид Линч. Другата му тема беше "Филмопроизводството в ерата на дигиталните технологии".