ФилмиПрограмаЗа фестивалаБилетиПартньориБлогКонтакти
English
 
Бягството / The Way Back

САЩ, Обединени арабски емирствa, Полша, 2010, 133 мин.
Драма, приключенски
Език: Английски

Режисьор: Питър Уиър

Сценаристи: Кийт Кларк, Питър Уиър - по романа на Славомир Равиц "Дългата разходка: истинската история на пътя към свободата"

Продуцент: Джони Левин, Найджъл Синклер, Питър Уиър

Изпълнителен продуцент: Скот Рудин

Оператор: Ръсел Бойд

Музикa: Буркхард фон Долвиц

Участват: Колин Фарел, Марк Стронг, Джим Стърджис, Ед Харис, Сърша Ронан

През 1941 трима мъже достигат до Индия от Тибет след като минават 4000 мили по пътя на бягството от лагер в Сибир. Филмът разказва тяхната история, както и тази на техните спътници, които не успяват да стигнат до свободата. В необикновената група на бегълците влизат: циничен американец, руски гангстер, комичен счетоводител, сладкар, който рисува, свещеник и един поляк с нощна слепота. Към странната компания се присъединява и руска тийнейджърка. Те са изправени пред мразовити нощувки, липсата на храна и вода, комари, безкрайната пустиня, Хималаите и морални въпроси като: кога да изоставиш някого?

Стилът на г-н Уиър е величествен, почти класически и удивителната история, която разказва в новия филм за група мъже, които са избягали от съветски трудов лагер през 1941 и стигнали от Сибир до Индия – носи една старомодна тежест и величие. Във филма чудесни роли правят правят Ед Харис, Сърша Ронан и Джим Стърджис, в ролята на Януш, полски затворник, който минава през дълго и мъчително пътуване към свободата, както и през спиращи дъха тундра, пустиня, гори и пасища.
A.O.Скот
New York Times

"Бягството", който беше представен на филмовия фестивал в Теларайд, е мъчителен епос, който няма да бъде лесенза продажба, но поставя Уиър отново на върха. Като техническо постижение филмът, който се движи от лагерите на Сибир до пустинята Гоби, е удивителен, но също така засяга въздействащи теми, които го правят неочаквано раздвижен и ефектен.
Стивън Фарбър
Холивуд Репортер

Официален сайт:
http://www.thewaybackthemovie.com

27.10. Дом на киното - 19:15

Награди:

Награди Оскар2011

Номинация за най-добър грим

London Critics Circle Film Awards 2011

Номинация за млад британски изпълнител на годината
СършаРонан

© 2012 So Independentfilmfest