ФилмиПрограмаЗа фестивалаБилетиПартньориБлогКонтакти
English
 
Жена под влияние / A Woman Under the Influence

САЩ, 1974, 155 мин.
Драма, романс
Език: Английски

Режисьор: Джон Касаветис

Сценарий: Джон Касаветис

Продуцент: Сам Шо

Оператори: Мич Брейт, Ал Рубан

Участват: Питър Фолк, Джина Роуландс, Фред Дрейпър, Лейди Роуландс, Катрин Касаветис, Матю Лабиорто

Сърцераздирателният шедьовър на Джон Касаветис показва емоционалния срив на една извънградска домакиня и последиците върху нейното италианско работническо семейство. Джина Роуландс играе Мейбъл Лонгети, майка на три деца, чиито мъж Ник (Питър Фолк) работи като строителен работник. Във филмите на Касаветис има много други несъвместими съпружески двойки като тази, а двамата Лонгети изглеждат напълно противоположни: тя е пламенна, екстровертна и крехка, докато той е властен, дистанциран и закоравял. Техните различия пораждат серия от битови драми, които стигат до кулминацията - нервният срив праща Мейбъл в психиатрична клиника за шест месеца, само за да се завърне в още по-нестабилна ситуация. В “Жена под влияние” импровизаторският стил на Касаветис е в най-острата си форма. Също като героинята от заглавието му, филмът заплашва да излезе извън контрол по всяко време. Пълният спектър на отношенията между двамата Лонгети варира от силно драматични сеизмични трусове до малки, и даже тривиални моменти от битовото еднообразие. Филмът - красив и грозен, обнадеждаващ и обезсърчаващ, показва едно затрогващо и незабравимо изпълнение на Роуландс.

Вероятно най-великият филм на Касаветис. Това е вълнуващ портрет на една леко луда домакиня. Мрачната тема е развита чрез oтличното изпълнение на Питър Фолк и блестящата роля на Джина Роуландс.
Variety

Джина Роуландс изпълнява ролята на кариерата си с огромна сила, достигайки връхна точка на киноактьорското майсторство в един разстърсващ филм, който не е като никой друг правен досега.
Кол Смити / rottentomatoes.com

Дългата, освободена от форма драма на Джон Касаветис е високо оценена като забележително изпълнение на Джина Роуландс в ролята на жена, чиито здрав разум се разпада, докато някои страни на нейния характер надвиват други. Питър Фолк играе нейния борбен съпруг - работник, който се опитва да я разбере и понякога губи търпение. Изпълнението на Роуландс е ключовата причина този филм да бъде обявен за “национално съкровище” от Библиотеката на Конгреса.
Том Кох

Facebook:
http://www.facebook.com/pages/John-Cassavetes/109579345727311

28.10. Дом на киното - 15:00

Награди:

Номинации за „Оскар” 1975

- за най-добър режисьор - Джон Касаветис
- за най-добра женска роля - Джина Роуландс

Златен глобус 1975

Награда за най-добра женска роля на Джина Роуландс

Номинации за най-добър филм, режисура и сценарий на Джон Касаветис

Гилдията на американските писатели 1975

Номинация за най-добър сценарий на Джон Касаветис

© 2012 So Independentfilmfest