Филми
Програма
За фестивала
Билети
Партньори
Контакти
English
Конспираторът / The Conspirator

САЩ, 2010, 122 мин.
Драма
Език: Английски

Режисьор: Робърт Редфорд

Сценарий: Джеймс Соломон

Продуценти: Брайън Фалк, Бил Холдерман, Робърт Редфорд, Грег Шапиро, Робърт Стоун

Оператор: Нютън Томас Сигъл

Музика: Марк Айшъм

Участват: Джеймс Макавой, Робин Райт, Кевин Клайн, Еван Рейчъл Ууд, Том Уилкинсън, Джъстин Лонг, Дани Хюстън, Алексис Бледел, Тоби Кибъл

"Конспираторът" е вълнуващ трилър за една жена готова на всичко, за да защити семейството си и за човека, рискувал всичко, за да я спаси.
След историческото убийство на Ейбрахам Линкълн са арестувани седмина мъже и една жена, обвинени в заговор срещу президента, вице-президента и държавния секретар. Единствената жена в групата, Мери Сюрат (Робин Райт), е собственичка на пансион, в който Джон Уилкис Бут (Тоби Кибъл) и останалите са се срещали, за да координират извършването на атентатите. 28-годишният начинаещ адвокат Фредерик Айкън (Джон Макавой), герой на Съюза от Гражданската война, приема да защитава Сюрат пред военния съд. Айкън съзнава, че клиентката му е невинна и я използват като примамка за залавянето на  единствения конспиратор, успял да избегне мащабните хайки – собствения й син, Джон (Джони Симънс). Народът се обръща срещу Сюрат и тя е принудена да разчита единствено на Айкън, за да разкрие истината и да спаси живота й.

Кърк Хъникът – Hollywood Reporter
„Конспираторът” предизвиква размисъл и носи просветление. Той е отговор към онези, които се оплакват, че киното вече не е каквото беше някога.

Ричард Корлис – TIME Magazine
Изпълнението на Райт е ключът към филма, който тупти с болезнения пулс на историческото откритие. „Конспираторът” ни напомня, че когато след 11 септември се отказахме от множество конституционни права и преценки, това не е било за първи път. А как да сме сигурни, че ще бъде за последен?

Кенет Тюран – Los Angeles Times
„Конспираторът” има някои съюзници в своя ревностен, но ефективен опит да възкреси едно забравено кътче от историята на Америка. Много от тях са били предвидени, включително категоричния избор на Робин Райт за главната роля, но може би най-силният е непреднамерения развой на самата история.

„Конспираторът” е политическа драма по всички показатели и, като се остави настрана изпълнението на Райт, именно развитието на историческите събития най-силно приковават вниманието ни. Една знаменита фраза на Цицерон, цитирана във филма, обобщава: „Във времена на война законът мълчи.” Това важи за времената на Римската империя, за времето на Мери Сюрат и, за съжаление, за нашето време.

Официален сайт:
http://www.conspiratorthemovie.com/

27.10, Cinema City - 19:00
28.10, Cinema City - 20:00
29.10, Дом на киното - 18:30
30.10, Дом на киното - 21:00

© 2011 So Independentfilmfest