Филми
Програма
За фестивала
Билети
Партньори
Контакти
English
Бобърът / The Beaver

САЩ / Обединени арабски емирства, 2011, 91 мин.
Драма
Език: Английски

Режисьор: Джоди Фостър

Сценарий: Кайл Килън

Продуценти: Стийв Голин, Кийт Редмън, Анн Руарк

Оператор: Хаген Богдански

Музика: Марчело Зарвос

Участват: Мел Гибсън, Джоди Фостър, Антон Йелчин, Райли Томас Стюърт, Дженифър Лорънс

Уолтър Блек (Мел Гибсън) е изпълнителен директор на изправената пред банкрут компания за играчки "Джери Ко". Изгонен от съпругата си (Джоди Фостър), за облекчение на по-големия им син Портър, депресираният Уолтър се пренася в хотел. След неуспешни опити за самоубийство, той развива алтернативна самоличност – кукла-бобър, намерена на боклука, с която вече никога не се разделя и чрез която общува с хората! Това истински му помага да се оправи. Той възстановява топлите отношения с по-малкия си син Хенри, после и със жена си, но не и с Портър. Уолтър отново започва успешна кариера,  като създава нова линия детски конструктори "Г-н Бобър".

Една част от Уолтър желае да се отърве от бобъра, за да възстанови отношенията с жена си и семейството си, но другата част от него желае бобърът да остане. Уолтър и бобърът се скарват, докато в един драматичен момент Уолтър отрязва ръка си. В крайна сметка живота на Уолтър се връща към нормалното, но оставя богата тема за размисъл върху основните въпроси на живота – защо живеем, какво е щастието и с какво го подменяме в ежедневието си.

Лиса Шварцбаум – Entertainment Weekly
Мел Гибсън изглежда ужасно в „Бобърът”, което е комплимент. Подпухнал, пепеляв, измъчен, той едва-едва влачи натежали крака, сякаш всяка стъпка е мъчителна. Гибсън убедително пресъздава самоубийствената депресия, измъчваща неговия герой... „Бобърът” е висококачествено произведение на професионалист, който – както става ясно от неотдавнашните разкрития – сам напоследък е потънал в ужасни пропасти на личния си живот. 

Джон ДеФор – Hollywood Reporter
Рисковано начинание с убедителен резултат, закъснелият филм на Джоуди Фостър „Бобърът” издържа на всякакви житейски и художествени паралели – благодарение на звездното присъствие на Мел Гибсън – и рисува изпълнен с надежда портрет на душевно заболяване, свързано със самобичуване и засегната чувствителност.

Лу Луменик – New York Post
Във филма на Джоди Фостър „Бобърът” Мел Гибсън в ролята на депресиран мъж, борещ се с тежки душевни проблеми, грабва вниманието ни също като някой катастрофирал автомобил. Този чудат малък филм си е пълна драма, но е силно завладяващ, защото е уникален пример за публично самобичуване. Невъзможно е да гледаме върховната игра на Гибсън в ролята на душевноболен човек, който прибягва до крайно необичаен способ да си помогне чрез кукла-бобър, без да се зачудим до каква степен това превъплъщение се корени в личните демони на актьора, добре известни на публиката.

Официален сайт:
http://www.thebeaver-movie.com/

28.10, Дом на киното - 19:00
02.11, Cinema City - 21:00
04.11, Cinema City - 21:00

© 2011 So Independentfilmfest