Филми
Програма
За фестивала
Билети
Партньори
Контакти
English
Скиците на Франк Гери / Sketches Of Frank Gehry

САЩ, Германия, 2005, 83 мин.
Документален
Език: Английски

Режисьор: Сидни Полак

Продуцент: Ълтан Гилфойл

Изпълнителен Продуцент: Сидни Полак

Оператор: Сидни Полак

Участват: Чък Арнолди, Бари Дилър, Майкъл Айснър, Ролф Фелбаум, Франк. О. Гери, Боб Гелдоф, Денис Хопър

Поглед към живота и кариерата на канадско-американския архитект Франк Гери, посещение в четири сгради (музея „Витра” в Германия, Центъра „Маги”, музея Гугенхайм в Билбао и концертната зала „Дисни” в Лос Анджелис) и едно изследване върху творчеството в разговори между Гери и Сидни Полак, свързани от дългогодишно приятелство и взаимно възхищение. Съществена част от разказа в този филм са преживявания на Гери от детството (как играе на кубчета с баба си, рисува заедно с баща си и слуша лекция на Алвар Алто), откриването на способи да се прави дизайн с помощта на компютър, среща с психоаналитик, експерименти в собствения му дом и внасянето на художествена чувствителност в архитектурата. За коментари са поканени приятели, творци, критици и куратори.

Тод МакКарти – Variety
Разбираем и ангажиращ, „Скиците на Франк Гери” ни дава изключително удовлетворяващата възможност да прекараме час и половина заедно с един титан на изкуството. С първия си опит в документалното кино Сидни Полак се възползва от дългогодишното си приятелство със знаменития архитект, за да извае проницателен портрет, насочил внимателен поглед към онова, което вдъхновява и позволява на артиста да прави своето изкуство...

Джо Моргенстърн – Wall Street Journal
Вълнуващ портрет на уникален творец, великолепно заснет албум с построените от него сгради и, може би най-важното – филм, който успява да разбули мистерията около начина му на работа, без това да я омаловажава.

Роджър Ебърт – Chicago Sun-Times
„Скиците на Франк Гери” – ангажиращ документален филм, направен от холивудския режисьор Сидни Полак („Извън Африка” „Тутси”). Обикновено Полак не прави документално кино, а Гери никога не е бил документиран; двамата са приятели и Гери предлага на Полак да „направи нещо, ако иска”. Резултатът не е класически документален филм, а разширен разговор между двама професионалисти, които – както казва Полак – търсят „светъл процеп в комерсиалния свят, където нещата имат значение.”

Официален сайт:
http://www.sonyclassics.com/sketchesoffrankgehry/

04.11, Дом на киното - 19:00
05.11, Cinema City - 21:00

© 2011 So Independentfilmfest