Филми
Програма
За фестивала
Билети
Партньори
Контакти
English
Мамут / Mammoth

Швеция/Дания/Германия, 2009, 125 мин.
Драма
Език: Английски

Режисьор: Лукас Мудисон

Сценарий: Лукас Мудисон

Продуцент: Ларс Йонсон

Оператор: Марсел Зискинд

Музика: Линъс Герта, Ерик Холмкуист, Джаспър Курландски

Участват: Гаел Гарсия Бернал, Мишел Уилямс, Марифе Несесито, Софи Нуайде, Том МакКарти

Лео и Елън, преуспяла семейна двойка от Ню Йорк, са изцяло потопени в работата си. Лео е създал процъфтяващ уебсайт и е попаднал в света на големите пари и големите решения. Елън е всеотдаен хирург в спешно отделение - през дългите си дежурства тя спасява живота на хората. Осемгодишната им дъщеря, Джаки, прекарва повечето време със своята бавачка, филипинката Глория. Това положение кара Елън да постави под въпрос приоритетите си. Когато Лео заминава за Тайланд по работа, той неволно задейства верига от събития, чиито последствия ще бъдат драматични за всички.

Дейвид Еделщайн – New York Magazine
„Мамут” на Лукас Мудисон ви полазва и прониква в кръвта ви. Вмъква се подобно на „Вавилон” с внушението, че светът се смалява, но разстоянията между хората се увеличават. Но за разлика от „Вавилон”, тук не звучи вечно оплакване. Четирите сюжетни линии взаимно се подхранват и подсилват.
Твърде много филми изследват опасностите, пред които се изправят децата, когато общественото споразумение се пропука, но „Мамут” печели със своите жестоки, необичайни обрати. Сред безупречните актьори, Уилямс е най-затрогваща в ролята на всеотдайна жена, която винаги постъпва правилно и въпреки това, подобно на целия й свят, напълно излиза от равновесие.

Джо Моргенстърн – Wall Street Journal
Тук виждаме схема, подобна на „Сблъсъци” (Crash) или „Вавилон” (Babel) – изследване на мозайка от случайни връзки; но случайността не е по вкуса на г-н Мудисън. Той се занимава с поддържането на любовта и близостта в един свят, който общува по мобилни телефони и подхранва загубата на връзка. Макар неговото гледище за света да е опасно искрено, „Мамут” успява да бъде колкото въздействащ, толкова и затрогващ.

30.10, Дом на киното - 18:30
01.11, Cinema City - 21:00

Номинация за Златна мечка на „Берлинале” 2009

© 2011 So Independentfilmfest