Филми
Програма
За фестивала
Билети
Партньори
Контакти
English
Втората Земя / Another Earth

САЩ, 2011, 92 мин.
Драма, фантастика
Език: Английски

Режисьор: Майк Кейхил

Сценарий: Майк Кейхил, Брит Марлинг

Продуценти: Майк Кейхил, Хънтър Грей, Брит Марлинг, Никълъс Шумейкър

Оператор: Майк Кейхил

Музика: Fall On Your Sword

Участват: Уилям Мейпотър, Брит Марлинг,  Матю-Лий Ърлбах, DJ Flava, Меган Ленън, Ей. Дж. Даяна

В нощта, когато в Слънчевата система е открита планета-двойник на Земята, пътищата на амбициозна млада студентка и успешно реализирал се композитор се кръстосват в трагично произшествие.

Рода Уилямс (Брит Марлинг) е гимназистка, току-що приета в Масачузетския технологичен институт. Рода се понапива, докато празнува случая с приятели и подкарва към къщи. По радиото в колата предават репортаж за планета, наближаваща Земята, и Рода поглежда през прозореца към звездите. Пияна и разсеяна, тя се блъска в друга кола на едно кръстовище и в катастрофата загиват съпругата и синът на Джон Бъроуз (Уилям Мапотър). Джон оцелява. След като прекарва няколко години в затвора Рода не постъпва в Масачузетския технологичен институт – вместо това работи като чистачка в местното училище. След като чисти в училището известно време и продължава да слуша новини за планетата-близак, наближаваща Земята, Рода отива в къщата на Джон, решена да поиска прошка за скръбта, която му е причинила. Но щом той й отваря вратата, тя губи кураж. Вместо да се извини, тя се представя за домашна прислужница и предлага да изчисти къщата като част от рекламната кампания на фирмата "Мейдън Хевън" (за домашни прислужници в Ню Хевън). Джон, който изглежда е напуснал работата си в музикалния факултет на университета в Йейл и, изпаднал в депресивен ступор, живее сред мръсотия и хаос, приема предложението. Когато Рода приключва работа, Джон, който все още не знае, че тя е причина за смъртта на съпругата и сина му, приема офертата й …

Роджър Ебърт – Chicago Sun-Times
Впечатляващо е колко добре отделните части на този филм се свързват в едно цяло. Идеята за друга планета Земя е пусната като фантастична примамка.
Връзката между Рода и Джон е изпълнена с опасности. Актьорите убедително влизат в образите на героите си и предизвикват у нас дори повече съпричастие, отколкото сюжетът изисква. Земя  2, която постоянно се мержелее в небето, води до размисъл за произвола на нашите съдби. В известен смисъл, нищо в живота ни не е необходимо. А в друг – всичко е неизбежно.

Джъстин Чанг – Variety
„Втората земя” напомня разгърнат епизод от „Зоната на здрача” – като терапия на скръбта този спектакъл за двама актьори предлага накъсана, своеобразна визия. Едновременно космически и интимен, с леки елементи на научна фантастика, филмът разказва за млада жена, която предприема крайно необичайни действия, за да изкупи ужасното си престъпление...

Официален сайт:
http://www.foxsearchlight.com/anotherearth/
http://www.meetyourotheryou.com/

27.10, Дом на киното - 19:00

Награди:

Наградата „Алфред Слоун за игрален филм - „Сънденс” 2011

Специалната награда на журито за драма - „Сънденс” 2011

Номинация за голямата награда на журито за драма  - „Сънденс” 2011
© 2011 So Independentfilmfest