2
Дек.

Американецът Кейси Афлек бе оценен за най-добър в своята категория при раздаването на кинонаградите за независимо кино „Gotham Awards”

Филмът „Манчестър до морето” е най-добър филм на годината според National Board of Review

Филмът с негово участие „Манчестър до морето”, представен у нас на Седмия София Индипендънт Филм Фестивал, бе номиниран в четири категории за престижните награди, сред които и за най-добър филм, къд
ето наградата отиде при филма „Лунна светлина” / Moonlight, разказваща историята за съзряването на бедно чернокожо момче с хомосексуална ориентация.

casey_affleck

Филмът „Манчестър до морето” на режисьора Кенет Лонерган, представен с голям успех пред софийската публика,  ни среща със скромния самотник Лий (Кейси Афлек) в Бостън. Смъртта на по-големия му брат го изстрелва в Манчестър на морето в щата Масачузетс – градчето на миналото му, където му предстои сложната задача да е настойник на своя племенник. Разказан във флашбек и заснет опияняващо, филмът е колкото тъжен, толкова и забавен, а Кейси Афлек, по-малкият брат на Бен Афлек, е прекрасен.

Междувременно, „Манчестър до морето” бе обявен за най-добър филм на годината от National Board of Review ( в който членуват представители на академичните среди, кинопрофесионалисти и ценители на седмото изкуство).  Филмът на Кенет Лонерган е избран с най-много гласове и заради най-добрите отзиви за годината, като разбирачати предричат да спечели още от предстоящите награди в актива си.

При раздаването на наградите „Готам” , за най-добра  актриса бе определена Изабел Юпер за ролята си във филма на Пол Врховен „Тя”.

Наградата на публиката за най-добър игрален филм ( Moonlight), за най-добър документален филм ( O.J. Made in America)  и най-добър режисьорски пробив ( връчена на Бингам Рей) се определят чрез онлайн гласуване от членовете на IFP, които избират от номинираните 15 филма.

International Film Project (организация, създадена преди 37 години в подкрепа на независмото кино), е основен партньор на Българския  София Индипендънт Филм Фестивал.

Наградите “Gotham” се приемат като своеобразен ветропоказател по пътя към Оскарите и обикновено подсказват кои биха били големите филмови хитове на Акадамията.  В последните няколко години, се връчват и награди  Gotham за телевизионни сериали.